01 december 2009
Examens
13 november 2009
OpenOffice.org Writer heringericht
Hierdoor is het gemakkelijker om te blijven typen, en zo leer je ook sneller de toetsenbord-combinaties om alles sneller te doen. Als je alle toolbars uitzet samen met de statusbar, dan heb je een "pure" tekstverwerker met nog steeds alle functies van OpenOffice.org Writer maar zonder de clutter.
Het bewerken van dit screenshot heb ik trouwens gedaan met Shutter, waarmee ik het screenshot ook heb genomen. De benodigde configuratie (menu Extra > Opties) voor de donkere achtergrond:
01 november 2009
De scriptie
- De tekst moet drie (3) pagina's lang zijn
- De tekst moet via de BIN-normen verwerkt zijn, in een Word-document
- De tekst moet bronvermelding hebben, onderaan aan de pagina met voetnoten
- Mijn tekst is gegarandeerd langer dan 3 pagina's (Augustus' leven is namelijk niet in 1-2-3 verteld, noch de onderzoeksvraag die zijn hele leven in één beeld moet plaatsen)
- Ik heb een afkeer van de BIN-normen omdat ze niet zo esthetisch zijn, en alsjeblieft, het moet in een Word-document? Ik gebruik OpenOffice.org, niet Office! Nu moet ik speciaal Office 2007 gaan gebruiken voor een verdomde scriptie, terwijl ik evengoed mijn scriptie zou kunnen maken in OpenOffice.org? Het probleem ligt zich in het feit dat niet alles perfect wordt overgenomen in het .docx-formaat waarin we het bestand moeten uploaden op Smartschool. (ik zal maar niet beginnen over Smartschool!)
- Bronvermelding in voetnoten zorgt voor gigantisch veel voetnoten en zorgt voor minder plaats voor de echte tekst (waardoor ik nog een groter vraagteken ga zetten bij 3 pagina's!)
"Ik typ hier en daar een zinnetje in in Google, en als ik dan die zin terugvind, heb je geplagieerd en krijg je nul."Gewoon de gedachte al is lachwekkend, ziende dat er miljoenen webpagina's zijn, en de kans dat je één zin terugvindt op het internet zoals ik die intyp, is wel redelijk groot! Vooral korte zinnetjes, maar ook langere zinnen kan je gewoon terugvinden op het internet. Gelukkig dat het geen scriptie in het Engels is, anders zou ik verdorie heel mijn scriptie geplagieerd hebben! (Er zijn miljarden pagina's op het internet in het Engels, de kans dat een zin terugkomt is dus gigantisch.) Ik stel me echt vragen bij dit zoeken naar plagiaat en ik hoop echt dat een leerkracht dit leest zodat ze even ingelicht zijn. Oftewel zijn de leerkrachten echt onwetend oftewel zijn ze goedgelovig dat ze plagiaat zo zouden kunnen opsporen.
Echt geplagieerd materiaal vind je onmiddellijk terug (en is tevens sneller op te sporen door middel van grote aantallen overgenomen tekst"blokken" en plagiaatcontrole-systemen die o.a. ingebouwd zijn in Smartschool) en dan ligt het er soms wel dik op, dat er geplagieerd is.
Ik stel me gewoon een vraagteken bij het begrip plagiaat. Als ik rondkijk zie ik dat er op school ook heel wat af-geplagieerd wordt: mensen die (hele) taken overschrijven bijvoorbeeld! Is dat dan geen ernstiger plagiaat dan een zinnetje halen van het internet? Ik laat NOOIT taken overschrijven! Een oefening laat ik mensen soms wel overschrijven, omdat ze dan de juiste oplossing hebben, of gewoon omdat ze iets niet snappen, of wanneer ze een les gemist hebben.
Als ik mensen iets laat overschrijven, dan geef ik ze ook uitleg (waarschijnlijk, als ze naar mij komen hebben ze een goede reden want iedereen weet dat ik tegen overschrijven ben) - en ikzelf schrijf nooit iets over tenzij ik iets gemist heb of in enorme tijdsnood zat (voor oefeningen dan, uiteindelijk maak ik liever mijn taak één dag later dan dat ik alles overneem van iemand anders).
Dat is iets om over na te denken, leerkrachten. Maar ook voor mijn medestudenten - denk erover na. Maak je taken en oefeningen zelf, en je maakt het jezelf veel gemakkelijker, uiteindelijk.
Vakantie, of toch niet?
Het is veel werk, voornamelijk de langetermijnopdrachten. Nu ga ik merendeel van de vakantie bezig zijn aan mijn scriptie en taken. Dan blijft de vraag over - heb ik nog eigenlijk wel vakantie?
29 oktober 2009
Ubuntu 9.10: Karmic Koala uitgebracht!
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Je vindt binnenkort ook een uitgebreide review van Karmic Koala op mijn "Officiële Blog met nog meer Linux". Tot dan!
Veel downloadplezier!
Ik persoonlijk zal nog even moeten wachten want mijn downloadvolume voor deze maand is op... verdorie, PS3!
19 oktober 2009
Springuur
Ik heb echter twee 8ste uren, waardoor ik twee springuren heb, waarvan er ééntje valt, nu, om 10u. Vreselijk, want het enige wat je er kan doen is werk gedaan krijgen, en wat surfen (iets wat zonder Firefox wel onnuttig lijkt) - daarom breng ik vanaf nu altijd mijn USB-stick mee.
Vanaf nu ga ik ook meer updates posten op deze blog. Artikels op Nico's Officiële Blog blijven komen, namelijk het volgende artikel zal gaan over De overstap naar Ubuntu, head-on, want eind oktober zal ik Ubuntu opnieuw installeren op mijn nieuwe harde schijf en probeer quasi-Windowsloos (alleen voor het syncen van m'n iPod) te leven.
Benieuwd wat dat wordt.
07 oktober 2009
Productiever op de PC (deel 1)
Alles wordt duidelijker op een computerscherm
Getting things done
Ik wil even opmerken dat ik geen langetermijnlijsten opstel, dit zijn lijsten die ik maak en daarna snel verwijder als de taken voorbij zijn.
Dit is het eerste deel van een serie: productiever op de PC.
08 april 2009
The skill voor talen, relevantie
Als ik the web afschuim met mijn webbrowser, en alle artikels lees op het net die ik tegenkom, merk ik dat de meerderheid in het Engels is. En ik heb geen Engels op school gehad tot mijn 2de jaar. Engels kon ik toen al. Hoe kwam dat? Had het te maken met mijn geekiness, omdat ik zoveel Age of Empires had gespeeld in het Engels? Had het te maken met het feit dat de algemene taal in de computerwereld Engels was? Misschien. Waarom kan ik nu even vlot Engels spreken als ik Nederlands kan spreken? Het zijn allemaal interessante vragen. Tenslotte heb ik al langer Frans gehad op school en Frans spreek ik nog niet een vierde zo goed als het Engels, dat ik echt wel beheers! Toegegeven, ik kan misschien presenteren en praten in het Engels, maar native ben ik zeker niet – hoewel ik soms zo kan overkomen, mocht ik echt Engels praten zoals ik Engels praat op verschillende fora.
De volledige mondelinge dialoog of monoloog
Ik kon op mijn negen jaar geen Engels. Heb ik het Engels dan geleerd met al die jaren het web af te schuimen en als een geek alle woorden die ik niet begreep, op te zoeken? Zo zegt men dat men een taal moet leren. Echt onzin. Neem het van mij aan. Er is maar één manier om een taal perfect te leren: voordragen. Nee, geen theatervoorstelling, een mondelinge dialoog of iets vanbuiten geleerd! Een volledige mondelinge dialoog, inclusief moeilijke woorden, zorgt door the required skill die je in real life ook nodig hebt. Die skill leer je niet in één week, mind you. De meest inspirerende voorbeelden van zo’n monoloog zijn bijvoorbeeld Steve Jobs en Al Gore. Ik denk nu aan de keynote die Steve gaf toen hij de iPhone op de markt bracht. Ongelofelijk! Al Gore met zijn klimaatconferentie – ook iets waardoor ik gefascineerd was. Ik begreep toen dat we talen gewoon verkeerd leren. Hoezo, verkeerd leren? Wel, lees verder.
Dive into a language, don’t limit yourself.
‘Dive into a language, don’t limit yourself.’ Dit is mijn eigen uitspraak. Je leert veel meer door een moeilijke tekst te analyseren dan je onmiddellijk begint met een simpele tekst. Ik ga nu iets zeggen wat niet wetenschappelijk bewezen is, maar toch wel heel logisch lijkt. Als kind leer je een taal, en je pikt die heel snel op omdat je jong bent. Als we die theorie in de vraag stellen, en gaan kijken naar de complexiteit van de talen die je leert – de taal die je over enkele jaren gaat beheersen leer je ook ineens door erin te duiken – die zijn ook niet simpel gemaakt voor jou. In het begin leer je simpele woordjes, maar dat is omdat je niet kan spreken. Daarna kan je dat en let maar eens op wat voor woorden een vierjarige allemaal kan gebruiken. Daaruit leid ik af dat je een taal sneller begrijpt en onder de knie hebt wanneer je complexere teksten leert en spreekt. Je moet minder lang nadenken over grammatica, tot je uiteindelijk niet meer hoeft na te denken over de grammatica. Gooi jezelf in een nieuwe taal. Als je een uitdaging wilt, pak dan een boek vast in (of over) die taal en je zal zien dat je een voorsprong hebt op de anderen. Je zal concepten begrijpen die nog aangebracht moeten worden en je zal je ook beter voelen bij dat vak. Zet jezelf vooruit. Leer extra.
De kritiek van jongeren
Jazeker, ik ben zelf een jongere, maar misschien iets meer doordacht dan andere jongeren – en nu ga ik het zeggen zoals het is.
‘Wat, jij zet je vooruit, amai dat doe ik niet hoor!’
‘Pfff, wie doet dat nu, extra leren?’
Deze zinnen komen me heel bekend voor. Ze komen van jongeren die heel snel hun oordeel hebben geveld over studeren en het nut van studeren (en theorie). Ze vinden studeren tijdverlies. Als jullie nu lezen en studeren dom vinden, lees verder.
Leren is niet stom, de methoden zijn dat wel
Volgens mij ligt het concept leren leren volledig verkeerd. Leer de woordjes in groepen van 6 (of waren het er 7?)… Teken een diagram… Op korte termijn is dit handig. Maar op lange termijn vergeet je over die duizenden diagrammen. Hoe leer je dan het best? Wel, men mag dan zeggen dat iedereen het best onthoudt, maar… denk eens aan die inside joke – ben je die vergeten? Nee! Wanneer vergeten we iets? Wanneer iets irrelevant voor ons lijkt.
Relevante informatie: informatie die we in ons hoofd houden en als we deze nog eens opfrissen wordt deze beter onthouden.
Irrelevante informatie: informatie die we niet onhouden omdat ze niet relevant is voor het onderwerp of feit waarmee je werkelijk bezig bent.
Zo is het moeilijk om relevant te blijven als je net uit een gebroken relatie komt. Men zegt wel eens dat je hoofd er dan niet naar staat. Correct. Dan wordt het meeste irrelevant, hoewel je je dan wel kan toespitsen OP studeren waardoor het dan weer wel relevant wordt. Er is meestal een reden waarom informatie irrelevant is.
Mijn punt is…
Stel de filter relevant/irrelevant goed in!
Dit is heel moeilijk te begrijpen en sommige mensen slagen er niet in. Je kan zelf die filter instellen, niet aan de hand van controlemenu’s of opties, zoals je dat met computers doet, maar door gewoon jezelf te engageren voor iets, en zo zal iets sneller relevant voor je worden. ENGAGEMENT. GO FOR IT!
Let op de realiteit.
Iets waar je voor gaat, en leuk vindt, lukt toch beter?
Laat je niet afleiden door die onzin van jongeren en studenten: leren is stom. Want eigenlijk is meer leren en beter worden iets waar we allemaal, ook al is het in ons onderbewustzijn, naar streven.
En dat is relevant voor ons allen. Maar nu terug naar de talen, want daarover ging het artikel oorspronkelijk tot ik hier afdwaalde! [lacht]
Wat is dan de link tussen relevantie <> irrelevantie en talen?
Talen en relevantie/irrelevantie
We kennen het allemaal. We zitten voor ons boek met woordjes. En het is saai. Ja, dat heb je goed gehoord. Maar Nico, als je woordjes leren saai vindt, dan moet je toch volgend jaar geen Moderne Talen gaan studeren? Oh jawel.
SAAI. Maar je kan die irrelevante informatie (want saai = irrelevant voor ons brein) omzetten in relevante informatie door een boek te lezen met die woorden, zinnen te maken met die woorden, door constructief bezig te zijn.
Kennis en vaardigheden lopen hand in hand
Als je constructief bezig bent, dan moet je je kennis gebruiken. Al dat gezever van vaardigheden staat op meer punten is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord. Die twee gaan nooit zonder elkaar, en de puntenverdeling zou er niet eens mogen zijn!
Je kan geen grammatica (kennis) zonder een zin te maken (schrijven, vaardigheden). Neem het aan van mij, mondeling kan je niet als je geen woord in de taal kunt waarvan je mondeling moet doen. Je moet beide kunnen. Het is klinklare onzin iemand door te laten voor een vak omdat hij/zij “erdoor was voor mondeling, maar niet voor grammatica, maar omdat mondeling voor meer % telt, mag hij/zij door”.
Die persoon mist iets, toegegeven. Als je in de vijftig haalt voor een vak is er iets mis. Echt waar. En in heel weinig gevallen is het echt de leerkracht. Misschien is het je inzet, je engagement, of soms heb je gewoon niet genoeg gedaan.
Op zoek naar de impuls
Ik begrijp dat je je dan afvraagt: hoe kan ik dan mezelf engageren als ik dat vak gewoon haat? Wel, ik wil heel duidelijk zijn. Een vak haten bestaat niet. Een hekel hebben aan een vak, tot daar toe. Ik had een hekel aan Frans en Duits in het prille begin. Maar toen we meer leerden, werden de lessen toffer. Ik begon meer te leren, mijn resultaten werden beter en ik had mijn impuls gevonden.
Als je je draai na twee jaar niet kunt vinden, dan moet je wel overwegen iets anders te gaan doen.
Geef het niet op. Vraag raad. Desnoods aan je vrienden, of de klassenraad, of, god verbiede het: aan het CLB. Die mensen zijn er om je te helpen.
En vergeet niet de support van thuis: je ouders kunnen je ook raad geven.
Veel succes met het studeren.
08 februari 2009
Debat (deel 2)
Dit is volledig verkeerd. Linux heeft momenteel een marktaandeel van ongeveer 10% (een marktaandeel dat groter is dan die van OS X) en de harde cijfers worden verborgen omdat de meeste gebruikers heel goed met hun distributie kunnen werken, en zich op het net voordoen als Windows of OS X. Zo heb je al snel een grotere marketaandeel voor Windows en OS X. Wat is mijn verhaal eigenlijk?
Ik ben nu een vervente gebruiker van Ubuntu, vroeger gebruikte ik Fedora. Waarom overgeschakeld? Wel, ten eerste was Fedora niet de eerste keus, maar ik wou kennis maken met Linux. Maar Fedora 9 werkte destijds met mijn router, en Ubuntu 7.10 niet. Nu zijn de zaken anders, is Fedora 9 volledig van mijn systeem, en ben ik een trotse gebruiker van Ubuntu 8.10. Ik heb dus ongeveer een half jaar niet met Linux gewerkt (Fedora verwijderd, terug naar Windows) en toen probeerde ik de release candidate van Ubuntu. Het systeem werkte geweldig!
Een week later was de uiteindelijke release daar - ik wou de RC absoluut gebruiken - en installeerde ik het systeem onmiddelijk. Ik was verkocht, en ik herpartitioneerde mijn systeem onmiddelijk (zoals ook te lezen was op de Officiële Blog) en ik werkte er zonder problemen mee.
Hoe zit mijn huidige desktop er eigenlijk uit? Wel, kijk zelf, hierboven. En probeer Ubuntu vooral zelf. Ubuntu is gratis, net zoals de meeste Linux-distributies en draait op bijna alle computers. Dus voor mij is het een duidelijke keuze van Ubuntu over Windows en OS X.
31 januari 2009
Debat
Microsoft haters (ze zijn te herkennen aan “M$”) hebben iets tegen Microsoft, en Apple lovers houden van alles wat van Apple is. Deze twee zijn heel nauwverwant. Zo zijn er ook Linuxgebruikers die heel graag Linux gebruiken. Ikzelf behoor tot geen enkele categorie, en geloof steevast dat alle besturingsystemen hun nut hebben.
Ik weet zeker dat je met OS X tevreden zult zijn. Met Windows ook, als je oplet voor virussen en malware. Linux, dat is iets anders. Linux is een monster dat je moet temmen. Tot voor kort was het voor de newbies enorm moeilijk om Linux te leren, want dat ging gepaard met bash-commando's (die je overigens ook in OS X hebt, onder de naam terminal) en packaging. Nu niet meer, en met de komst van Ubuntu is de moeilijkheidsgraad van de zogenaamde Linux-distributies enorm gedaald, en de functionaliteit de hoogte in gegaan.
Als het om pakketten en updates gaat, is Linux een droom. Met meer dan 25 000 pakketten via synaptic kan je snel en efficiënt programma's installeren, die overigens ook volledig automatisch worden up-to-date gebracht. In OS X heb je drag-and-drop, maar ik zweer dat dat na een tijd zwaar doorweegt als je updates wilt.
Uiteindelijk gaat het over wat jij wilt. Ieder systeem heeft zijn plus- en minpunten. Jij moet kiezen welke punten het zwaarst doorwegen, voor jou. En dan een besturingsysteem kiezen. Ikzelf ben tevreden met Ubuntu, (www.ubuntu.com) en Yves is tevreden met OS X. En we kunnen perfect berichten, muziek, documenten, video (allemaal legaal natuurlijk) uitwissellen.
Het is geweldig als je kunt kiezen.
ADDENDUM:
De meeste mensen zijn niet zo fanatiek over hun besturingsystemen, en gelukkig is dat zo. Toch zijn er veel mensen de virussen van Windows beu, en dan is Linux/OS X een zeer welkome verandering.
30 januari 2009
Over de lancering van Nicologic
Je mening verkondigen is belangrijk. Doe dat dus ook. Ik verwacht eerlijk gezegd geen bezoekers, dus elke bezoeker en elke reactie is welkom.
Vrije software
Bug #1: Microsoft has a majority market share
De details verduidelijken dat Windows gewoon te veel macht heeft, te “standaard”. En daar wilt Ubuntu (en ook andere distributies/software) iets aan doen.
Je moet betalen voor software. Maar met het internet, kan je in principe aan alles gratis geraken. Helaas is dit illegaal. We willen gratis, vrije software voor iedereen. Dat is het principe achter deze bug. Een voorbeeld.
De zogenaamde informaticalessen die je op scholen krijgt, zijn meestal de standaardtoepassingen, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties. We willen computerles, geen les over deze idiote dingen. Als ik dat wil leren, dan doe ik dat zelf.
Waarom zouden we leren programmeren op school? Iedereen die een beetje is geïnteresseerd in programmeren, kiest direct een taal zoals Visual Basic, C, C++, C#, Ruby, Java of een andere programmeertaal. Je gaat toch niet werken met rommel waarmee we nu leren programmeren? En dan nog, computers gaat niet over programmeren op Windows, het gaat over BIOS, hardware, etc.
Onderwijs à la "informatica" is verkeerd, we leren niet meer “met een computer werken”, maar met Windows werken. Met computers leren werken, daar versta ik het BIOS onder, een computer samenstellen, een besturingssysteem aan de praat krijgen en toch tenminste weten wat elk onderdeel in de computer doet. Het is een spijtig feit dat vrije software in het onderwijs niet meer dan een fabeltje is.
Het feit is, de meeste mensen weten niet eens wat vrije software is. Als we dat nu eens leerden op school, dan zou alles veel gemakkelijker zijn.
ADDENDUM:
Dit is geen post tegen Microsoft, of tegen Windows, maar om het feit dat het informaticabeleid in België te veel gefocust is op Windows. En de informatica gaat op sommige plekken in de wereld gewoon alléén over Windows en dat vind ik spijtig.