30 januari 2009

Vrije software

Ik las onlangs op Launchpad (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1) een zeer interessante bug. Lees even de titel:

Bug #1: Microsoft has a majority market share

De details verduidelijken dat Windows gewoon te veel macht heeft, te “standaard”. En daar wilt Ubuntu (en ook andere distributies/software) iets aan doen.

Je moet betalen voor software. Maar met het internet, kan je in principe aan alles gratis geraken. Helaas is dit illegaal. We willen gratis, vrije software voor iedereen. Dat is het principe achter deze bug. Een voorbeeld.

De zogenaamde informaticalessen die je op scholen krijgt, zijn meestal de standaardtoepassingen, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties. We willen computerles, geen les over deze idiote dingen. Als ik dat wil leren, dan doe ik dat zelf.

Waarom zouden we leren programmeren op school? Iedereen die een beetje is geïnteresseerd in programmeren, kiest direct een taal zoals Visual Basic, C, C++, C#, Ruby, Java of een andere programmeertaal. Je gaat toch niet werken met rommel waarmee we nu leren programmeren? En dan nog, computers gaat niet over programmeren op Windows, het gaat over BIOS, hardware, etc.

Onderwijs à la "informatica" is verkeerd, we leren niet meer “met een computer werken”, maar met Windows werken. Met computers leren werken, daar versta ik het BIOS onder, een computer samenstellen, een besturingssysteem aan de praat krijgen en toch tenminste weten wat elk onderdeel in de computer doet. Het is een spijtig feit dat vrije software in het onderwijs niet meer dan een fabeltje is.

Het feit is, de meeste mensen weten niet eens wat vrije software is. Als we dat nu eens leerden op school, dan zou alles veel gemakkelijker zijn.

ADDENDUM:

Dit is geen post tegen Microsoft, of tegen Windows, maar om het feit dat het informaticabeleid in België te veel gefocust is op Windows. En de informatica gaat op sommige plekken in de wereld gewoon alléén over Windows en dat vind ik spijtig.