31 januari 2009

Debat

Ik had onlangs een debat met mijn goede vriend Yves, over welk besturingsysteem nu eigenlijk het beste is. Yves is een grote fan van OS X (en Apple in het algemeen) en is dus overtuigd dat OS X hét beste besturingsysteem is. Deze “OS Wars” gaan al meerdere jaren mee, en het is algemeen geweten dat er drie soorten mensen zijn: Windowsgebruikers, Linuxgebruikers, en OS X gebruikers. Ik laat het klinken alsof deze mensen drugverslaafden zijn! Wel, sommige mensen gaan wel heel ver om hun liefde voor hun besturingsysteem te verklaren.

Microsoft haters (ze zijn te herkennen aan “M$”) hebben iets tegen Microsoft, en Apple lovers houden van alles wat van Apple is. Deze twee zijn heel nauwverwant. Zo zijn er ook Linuxgebruikers die heel graag Linux gebruiken. Ikzelf behoor tot geen enkele categorie, en geloof steevast dat alle besturingsystemen hun nut hebben.

Ik weet zeker dat je met OS X tevreden zult zijn. Met Windows ook, als je oplet voor virussen en malware. Linux, dat is iets anders. Linux is een monster dat je moet temmen. Tot voor kort was het voor de newbies enorm moeilijk om Linux te leren, want dat ging gepaard met bash-commando's (die je overigens ook in OS X hebt, onder de naam terminal) en packaging. Nu niet meer, en met de komst van Ubuntu is de moeilijkheidsgraad van de zogenaamde Linux-distributies enorm gedaald, en de functionaliteit de hoogte in gegaan.

Als het om pakketten en updates gaat, is Linux een droom. Met meer dan 25 000 pakketten via synaptic kan je snel en efficiënt programma's installeren, die overigens ook volledig automatisch worden up-to-date gebracht. In OS X heb je drag-and-drop, maar ik zweer dat dat na een tijd zwaar doorweegt als je updates wilt.

Uiteindelijk gaat het over wat jij wilt. Ieder systeem heeft zijn plus- en minpunten. Jij moet kiezen welke punten het zwaarst doorwegen, voor jou. En dan een besturingsysteem kiezen. Ikzelf ben tevreden met Ubuntu, (www.ubuntu.com) en Yves is tevreden met OS X. En we kunnen perfect berichten, muziek, documenten, video (allemaal legaal natuurlijk) uitwissellen.

Het is geweldig als je kunt kiezen.

ADDENDUM:

De meeste mensen zijn niet zo fanatiek over hun besturingsystemen, en gelukkig is dat zo. Toch zijn er veel mensen de virussen van Windows beu, en dan is Linux/OS X een zeer welkome verandering.

30 januari 2009

Over de lancering van Nicologic

Ik had een uitlaat nodig voor alle gedachten en mijn meningen. Dus daarom begon ik Nicologic. Een website (blog) met artikels over de dingen die mij bezighouden, waarover ik nadenk. De artikels, en dus ook mijn mening, is goed doordacht.

Je mening verkondigen is belangrijk. Doe dat dus ook. Ik verwacht eerlijk gezegd geen bezoekers, dus elke bezoeker en elke reactie is welkom.

Vrije software

Ik las onlangs op Launchpad (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1) een zeer interessante bug. Lees even de titel:

Bug #1: Microsoft has a majority market share

De details verduidelijken dat Windows gewoon te veel macht heeft, te “standaard”. En daar wilt Ubuntu (en ook andere distributies/software) iets aan doen.

Je moet betalen voor software. Maar met het internet, kan je in principe aan alles gratis geraken. Helaas is dit illegaal. We willen gratis, vrije software voor iedereen. Dat is het principe achter deze bug. Een voorbeeld.

De zogenaamde informaticalessen die je op scholen krijgt, zijn meestal de standaardtoepassingen, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties. We willen computerles, geen les over deze idiote dingen. Als ik dat wil leren, dan doe ik dat zelf.

Waarom zouden we leren programmeren op school? Iedereen die een beetje is geïnteresseerd in programmeren, kiest direct een taal zoals Visual Basic, C, C++, C#, Ruby, Java of een andere programmeertaal. Je gaat toch niet werken met rommel waarmee we nu leren programmeren? En dan nog, computers gaat niet over programmeren op Windows, het gaat over BIOS, hardware, etc.

Onderwijs à la "informatica" is verkeerd, we leren niet meer “met een computer werken”, maar met Windows werken. Met computers leren werken, daar versta ik het BIOS onder, een computer samenstellen, een besturingssysteem aan de praat krijgen en toch tenminste weten wat elk onderdeel in de computer doet. Het is een spijtig feit dat vrije software in het onderwijs niet meer dan een fabeltje is.

Het feit is, de meeste mensen weten niet eens wat vrije software is. Als we dat nu eens leerden op school, dan zou alles veel gemakkelijker zijn.

ADDENDUM:

Dit is geen post tegen Microsoft, of tegen Windows, maar om het feit dat het informaticabeleid in België te veel gefocust is op Windows. En de informatica gaat op sommige plekken in de wereld gewoon alléén over Windows en dat vind ik spijtig.